20. Yüzyıl başında Ürdün diye bir ülke yoktu. Bu ülke 100 yıl önceki Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde kuruldu. Sınırları İngiliz cetveliyle çizildi. Ve Şeria nehrinin doğusunda dertlere garkoldu. Bugün Ürdün’de yaşayan 5 milyon kişinin yarısı Filistinli. Ortadoğu’nun kaderi belki de Ürdün’le belirlendi…
Banu Avar, Ürdün’de bugüne çok benzeyen bir tarihi anlatıyor. Eski Ürdün başbakanı Abdülselam Majali ve yeni Ürdün başbakanı Maruf Bahit’le tarihi ve bugünü konuşuyor.
Bir asır önce İngiltere, Osmanlıya karşı Arap aşiretlerini ayaklandırmıştı. Bu bölgede sınırları değiştirmiş, ülkeler yaratmıştı. Ayrı sınırlar arasına hapsedilmiş ülkeler ne zaman bir araya gelmeye kalksa aralarına nifak tohumları saçılmıştı… Zaman değişti. 2. Dünya savaşından sonra İngiltere’nin yerini Amerika aldı. Bugün Ürdün, Amerika’nın Ortadoğu’daki en önemli müttefiklerinden ve İsrail’le barış anlaşması imzalamış 2 Arap ülkesinden biri.
Ürdün kraliyet ailesi batıyla kaynaşmış bir aile. Kral Abdullah’ın annesi bir İngilizdi. Babası kral Hüseyin son eşini Amerika Birleşik Devletlerinden seçmişti!
Avar’la Amman’da tarihi izleyin…