Suriye’nin Rejimi

0
3148

Banu Avar’la sınırlar arasında Şam’dan ekrana geliyor.

Avar, Büyük Ortadoğu Projesinin Suriye’ye biçtiği kılıfı inceliyor. Amerika’nın bölgeyle ilgili planları 1982’de detaylı olarak belirlenmişti. Planlar, önce 1982’de, İsrail’in ünlü Kivunim adlı enformasyon dergisinde yeraldı. Eski Dış İşleri görevlisi, Oded Yinon ‘İsrail İçin Strateji’ başlıklı yazısında ortadoğunun nasıl parçalanacağını bölme işinde hangi unsurlardan yararlanılacağını yazmıştı.

Lübnan din ve mezheplere göre beş bölgeye bölünecekti. Katolik Maruniler, Müslümanlar, Dürziler ve Şiiler belli bölgelere toplanacaktı. İsrail işgalindeki topraklar, İsrail denetiminde ayrı bir bölge olacaktı. Irak için düşünülenler de daha 80’lerde açıklanmıştı. Irak 3e bölünecekti. Güneyde Şii ortada Sünni kuzeyde Kürt devletleri olacakdı

Suriye’ topraklarında kuzeyde bir Alevi Devleti yaratılacak Halep bölgesinde bir Sünni devlet kurulacaktı. , Şam’da bir başka Sünni devlet ortaya çıkacak, İsrail sınırında bir Dürzi devleti kurulacaktı. Suriye en az dört parça olacaktı. Avar Suriye’de akademisyenler, aydınlar, din adamlarıyla konuşuyor. BOP Suriye’den nasıl görünüyor, irdeliyor. Son zamanlarda artan tehditler karşısında suriyenin bölgesel yakınlaşmada attığı adımlar, İran Rusya ve Türkiyeyle ilişkileri mercek altına alınıyor.

‘Suriye’de rejim değişmeli !’ diyen Amerika’ya Suriye nasıl cevap veriyor? Sınırlar arasında 12 Kasım’da TRT 1 de.

Önceki İçerikIrak-Erbil ! AMERİKAN DESTEKLİ BARZANİ
Sonraki İçerik13.11.2008: Ulusal Kanal – Kent ve Yaşam
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz