Banu AVAR:ŞABLON DEĞİŞMİYOR! ÇATIŞMA, ‘DİYALOG’ VE FEDERASYON!

1
1545

1454619_858973784112636_5430670245656427005_n
Bu yılın başlarında Yemen 6 bölgeli bir federasyon oldu.. Uzun süredir Yemen Devleti ‘restore’ ediliyordu.. Sonuç federasyondu.
2012’de ‘Bahar’ Yemen’e de bulaşmış, ve 33 yıldır ikti… Devamını Gör
ŞABLON DEĞİŞMİYOR! ÇATIŞMA, ‘DİYALOG’ VE FEDERASYON!
Bu yılın başlarında Yemen 6 bölgeli bir federasyon oldu.. Uzun süredir Yemen Devleti ‘restore’ ediliyordu.. Sonuç federasyondu.
2012’de ‘Bahar’ Yemen’e de bulaşmış, ve 33 yıldır iktidarda olan Ali Abdullah Saleh, koltuktan alınmıştı.
Altın vuruşu, yeni Cumhurbaşkanı Abdrabuh Mansur Hadi yaptı. Yemen’in ana ve yavru partileri de Yemen’i bölüp parçalama kararına katıldı.
Önce ‘Milli Diyalog’ adı altında birtakım adamlar ve onları yönlendiren Batılı ‘uzmanlar Yemen’in kaça bölüneceğine karar verdiler.. ‘Proje’yi hazırlayan Birleşmiş Milletler’in CFR’ye bağlı ‘görevlileriydi’! Doğrusu ‘çok demokratik’ bir süreçti.. Yeni Anayasa da ‘uzmanlar’ denetiminde yazıldı. Muhalefet en çok Yemen ikiye mi altıya mı bölünsün diye tartıştı!
İngiliz kolonisinden 1967’de kurtulmuşlar ve 1990’da kuzey ile birleşebilmişlerdi.
İngilizler giderken olabilecek tüm ayrılık ve çatışma tohumlarını ekerek gitmeyi ihmal etmemişlerdi. Kısa zaman sonra iç savaş başladı ve kuzey güçleri güney Yemen’i işgal etti.
2014’de Yemen, kuzeyinde 4 güneyinde 2 bölgeli bir federasyon haline geldi..
Çok yakında bu altı federatif bölge de birbirine girecektir. Güney Yemen zaten ‘bağımsızlık’ istemektedir. Federasyon ilanından hemen sonra selefi terör gruplarıyla dertli Güney Yemen ‘Yetmez, bağımsız devlet isteriz’ demişlerdi. Ne de olsa Hadramut eyaleti ağzına kadar petrol rezervine sahiptir.
Laik Güney ile aşiretlerle sarılı Kuzey iki ayrı devlet olma yolunda ilerlerken, bir zamanların hayal ülkesi Yemen kanla beslenen küresel canavarların oyun alanı!
Harita bu güzelim ülkenin başına gelenlerin sebebini açıklamaktadır!
Yeşil alan Kuzey, mor alan Güney Yemen’dir.
Banu AVAR
22 Ağustos 2014

Önceki İçerikBanu AVAR : FELÂKETİN AYAK SESLERİ!
Sonraki İçerikBanu Avar:YENİ ABD ELÇİSİ: ROSS WİLSON VE TÜRKİYE İÇİN DÜŞÜNCELERİ!
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz