İtalya’nın Küresel Düşleri…

0
1517

“Mamma mia, Türkler geliyor!” sözü onlara ait.. Ama acaba Libya’da neden İtalyan işkencesinden söz ediliyor?

Roma Antlaşmasıyla kurulan Avrupa Birliği’nin 50. yılında İtalya’dan Türkiye’ye bakış Banu Avar’ın hazırlayıp, sunduğu “Sınırlar Arasında” programında. Banu Avar İtalyan politikacılara, aydınlara ve sivil toplum örgütlerine Ortadoğu’yu, Irak’ı ve Türkiye’yi soruyor; “Türkiye batının truva atı olmalı” yanıtını alıyor. Türk korkusunun nedenlerini araştırıyor; karşısına 400 yıl öncesi ve viyana kapıları çıkıyor.

Oysa İtalya geçen yüzyıl başında önce Libya’yı işgal etti ardından Osmanlı topraklarının bölüşülmesinde rol aldı. Yüzyıl ortasına kadar Mussolini faşizmini yaşadı. krallıktan cumhuriyete 1946’da geçti. 1984’de laikleşti. Avrupa Birliği’ni oluşturan çekirdek ülkelerden biri. Bugün sol siyasetçiler Irak’ın işgalini savunuyor. Sağdakiler Kuzey İtalya güneyden kurtulsun diyor. Sallanan koalisyonun renkli şahsiyetleri, Nato rezerv memurları, gazeteciler, tarihçiler ve bir İtalya tarihi bu bölümde “Sınırlar Arasında” programında…

Önceki İçerik“Şimdi Ortadoğu’nun Zamanı…”
Sonraki İçerikİsveç’in Nobeli…
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz