Avrasyalı Olmak

0
2471

OKURA ilk not…

Babamı 1975’de, Attila Ağabey’i 2005’de kaybettim. Her iki darbe de unutulur gibi değildi.

Yaralandım…

Babam Mehmet Bahattin Bey, yaşamı boyunca Dağıstan’a gitmek istedi. Elinde Şerafettin Erel’in, Lermontov’un, Resul Hamzatov’un kitapları baba topraklarına özlemini söylerdi.  Dağıstan’ı hiç görmemişti. Vasiyetini ben yerine getirdim. Sadece Mahaçkale’yi değil, Derbent’i, Gimri’yi ve başka dağ köylerini de ziyaret ettim.

Bizden insanlarla bir araya geldim, küresel politikaların ağırlığı altında ezilen kardeş halkların yaşamlarından kesitler ve ‘Sarı Paşa’nın halkına’ duydukları sevgiyi derledim.

Attila ağabey’le konuşmalarımızda ona dedemin Dağıstan’ından ve annemin ailesine ait Balkan hikayelerinden söz ettikçe, ‘yazmalısın!’ deyişi bana hiç gerçekleşmeyecek bir düş gibi gelirdi. İlk kitap “Sınırlar Arasında”da yer alan 20 ülkeden sonra şimdi Türkiye’nin en doğu sınırından en batısındaki komşulara bir yolculuk gerçekleşti, yaşananlar hem filmlere hem de satırlara geçti.

Bu çalışmaları mümkün kılan başta aileme, TRT yetkililerine, çalışanlarına, Sınırlar Arasında ekibine, yurdun dört bir yanından akan telefon ve iletilerle bana destek veren okur ve izleyicilere teşekkür borçluyum.

Bu kitapta, 2005 sonbaharıyla 2006 yazı arasında TRT’de yayınlanan, “Sınırlar Arasında” adlı programda işlediğim 14 ülkeden gözlemleri, 14 ülkenin anılarını, acılarını ve masalsı kavuşmaları bulacaksınız… Bu ülkelerde mazlumların ve zalimlerin, küresel oyunların ağındaki duruşlarına şahit olacaksınız.

Küresel imparatorluk hayali kuran efendilere kulluk edenlerle tanışacak, geleceğin aydınlığını yüreklerine sarmış halkları kucaklayacaksınız.

Türkiye çevresinde yapılan yolculukların derlemesinden ibaret değil okuyacaklarınız… Dağıstan ve Azerbaycan’dan Balkanlara, Kıbrıs’tan, turuncu darbelere sahne olan ülkelere, Ukrayna’ya Kırgızistan’a uzanıyor yolumuz. Küresel güçlerin iki yüzü en çok Batı Trakya’da, Filistin’de, Cezayir’de belgeleniyor. Sonra Asya’nın derinliklerinden Pakistan, Hindistan ve Kazakistan’dan geçip, okyanuslar aşıp yepyeni heyecanlarla buluşuyoruz. Avrasya’yla yakın bağlar kuran iki ülkeyle Venezüella ve Küba’yla umuda yelken açıyoruz.

Gelin, Kafkasya’dan Küba’ya, gerçek insanlarla ve dünya seçkinler kulübünün maskeli cemaatiyle tanışalım…

Tarih boyunca birincilerin kalıcılığı, ikincilerin geçiciliği şaşırtıcıdır!

Yelkenlerimizi ufkun ötesine doğru umutla dolduralım.

SATIN AL

Önceki İçerikFransa, Strazburg İnsan Haklarının Kalesi!
Sonraki İçerikSınırlar Arasında
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz