Ahh NECDET ABİ! Buluşacaktık! Beklemedin Gittin! / Banu AVAR

0
1113

Gazeteci yazar Necdet SEVINÇ’i kaybettik!
24 Temmuz Pazar günü Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazından sonra Etiler Ulus mezarlığından uğurlanacak…
Ahh NECDET ABİ! Buluşacaktık! Beklemedin Gittin!
Ah Necdet abi! Buluşacaktık, beklemedin gittin! Sevgi hanımla konuşmuştum, Cağaloğlu’nda Türk Ocağı’na gitmişsin, cep telefonu kullanmazdın, eve gelişini bekledim. ‘Rahatsızım, kızımdayım, sonra buluşuruz!’ demiştin. Ah Necdet abi, buluşamadan gittin! Biliyorum kahır içindeydin!
67 yaş nedir ki!
Onunla 1986’da Varlık filmde çalışırken tanıştım. Tanıştıran Attilâ İlhan’dı. İkisi arasındaki dostluğa şaşıranlar olurdu… Bir ‘sağ’ biri ‘sol’ diye yaftalanmışlardı
Türkiye için çözümlerde birebir uzlaşırlardı. Çünkü ikisi de bu vatan için bir ÖMÜR vermişlerdi! Vatan sözkonusuysa, gerisi teferruattı!
Attilâ ağabeyi kaybettiğimizde, yapılan anma töreninde konuşması için rica etmiştim. Koşarak gelmiş, Atatürk Kültür merkezinde, birtakım sahtekarların yalancı gözyaşlarını suratlarına vurmuştu.
Dimdik dururdu. Sonucu ne olursa olsun doğru bildiğini savunurdu… Taviz nedir bilmezdi, kalemini hiç satmadı, ‘kalemini satan’ ve ‘onları satın alanlarla’ hayatı boyunca mücadele etti!
Hakkında en çok dava açılmış gazetecilerden biriydi. Yüzlerce yıl mahkumiyet istemiyle yargılandı. 1970’lerde de 80’lerde de defalarca ‘fikir suçundan’ hapis yattı.
Herkes gazetecilik yapar, ama kelimeleriyle suratınıza tokat atabilen, sözleri kurşun gibi delen geçen az gazeteci vardır. Necdet abi onlardan biriydi!
Ajan okulları ve Osmanlı’dan Günümüze Misyoner Faaliyetleri gibi kitaplarını okurken, ‘keskin’ ve ‘basit’ anlatımın ne olduğunu öğrenmiştim.. Kitabı elime aldım, ve tüm gün bir daha yerimden kalkamadım. Satırlar sizin ara vermenizi imkansız kılıyordu.
Köşe yazıları da öyleydi.. Ortadoğu ve Yeniçağ gazetelerinde önce onun köşesine bakardım… Sonra darıldı, bir daha gazetelerde yazmadı!
Necdet abi, Türkiye’yi vatanı ve bu milleti HER ŞEYDEN üstte tuttu.
Şimdi gözlerini kapadı, huzura kavuştu. Nurlar içinde yat Necdet Sevinç!
Babıali’de ONUR ne demek senden öğrenen çoktu..
Banu AVAR, 23 Temmuz 2011
Elmek: [email protected]

Önceki İçerikKim Bu Adamlar? / Banu AVAR
Sonraki İçerikEmperyalizmin Öcalan'a Verdiği Yol Haritası / Banu AVAR
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz