2011’de Amerika’nın Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında Afrika ve Ortadoğu kana bulandı… Ne acıdır ki, Türkiye başbakanı BOP Eşbaşkanıydı ve Türkiye, “Arap Baharı” senaryosunda aktörlerden biri olarak rol almıştı. Başbakan Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın, “Arap dünyasındaki haydut rejimleri angaje etme politikasının Türkiye’ye, Arap Baharı’nın sonucunu şekillendirmede eşsiz etkileme gücü sağladığını” belirtmişti. Washington Times, Kalın’ın konuşmasını “Türk Politika Danışmanı: Türkiye Arap Baharını Şekillendiriyor” başlıklı haberle vermişti. Gerçekten de Türkiye, Ortadoğu dönüştürülürken aktif “görevli” oldu. Ama daha önceki aktif görevlilerin hepsi teker teker “harcanmaktaydı”. Türkiye, aynı coğrafyayı paylaştığı Irak, Suriye ve İran ile beraber kendisinin de ‘hedef ülke’ olduğunu hala anlamadı mı?
Her biri için küresel odakların gizli ve açıktan konuştuğu şey aynı: “Başkanlık / Federasyon/ Konfederasyon” Tercümesi “Önce toprak kazanma havucunu göster/ Terör sopası salla/ Eyaletlere ayrılmış yönetimlere ikna et. Bu eyaletleri komşu ülkeleri bölmekte kullan.. / Bölünmüş eyaletleri birleştir ve bir kukla Kürdistan kur. Tüm bölge birbiriyle savaşırken toprağın altındakilere el koy / Boru hatlarının güvenliğini sağla, parayı vur.
2000 yılında Büyük Ortadoğu Pojesi, Bush’un ‘Haçlı seferi’ tiradıyla başlatıldı. O yıl Global Trend 2015 başlıklı rapor yayınlandı. Raporda ‘tek dünya hükümeti’ni hedefleyen baronlar, dünyanın yeni bir pay kavgasının eşiğinde olduğunu dile getiriyorlardı. 3. Bir paylaşım savaşının gelişine işaret ediyorlardı.
“Global Trend 2015” adlı Amerikan raporu şu konuları dillendirmişti.
1) Batı emperyalizmi Avrasya’dan korkuyordu… Çin, Rusya ve Hindistan, jeo/stratejik bir “ortaklığa” gidebilirler; bunu başarırlarsa sonuçta, IMF’nin ve Dünya Bankası’nın yeryüzündeki ekonomik liderliği yıkılabilirdi… 2) Amerika ve Avrupa’nın paylaşım kavgası başlayabilirdi… Ekonomik çıkar farklılıkları nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği arasındaki “ortaklığın” çökmesi ihtimali gündeme gelebilirdi… 3) Üstelik Amerika iflasın eşiğindeydi…
Washington zor durumdaydı; ağır bir düşüş, bir bunalım yaşayabilirdi…
Cümle doğrudan bu rapordan alınmıştır. Küresel şirketler dünya paylaşımı için birlikte yola çıkmışlardı, ama pazar paylaşımı sürecinde Kuzey Afrika ve Ortadoğu üzerinde restleşme başlamıştı. Kapitalizmin kaçınılmaz dönemeçlerinden biri daha karşımızdaydı.
Batı Akdeniz’den İran Körfezi’ne kadar olan su yolu ve bu hattaki tüm ülkeler çatışma ve isyanlarla sarsılacaktı!
Süveyş Kanalı’nın bir yakasında Mısır, Sudan, Somali diğer yakada Arap Yarımadası var. Ucunda Yemen ve Umman, karşısında İran!
Küresel baronlar şimdi bu coğrafyada vekalet savaşlarıyla ilerleme yolunda.
Stratfor Düşünce Kuruluşu’nun Başkanı George Friedman 2011’de Amerika’nın Sesi radyosundaki röportajında “Türkiye’nin ellerini kirletmesi gerekiyor!” ifadesini kullanmıştı. İşte Pentagon’la içli dışlı George Friedman’ın Türkiye’ye “verdiği” yol haritası:
“Türkiye’nin karmaşadan uzak durması değil, karmaşanın parçası olması gerekiyor. Türkiye enerji konusunda Rusya’ya bağımlı. Rusya da tarihi olarak Türkiye’nin rakibi. Şu anda böyle görünmeyebilir, ama tarihsel gerçek bu. Rusya Ermenistan’ı destekliyor. Azerbaycan ve Gürcistan’a baskı yapıyor. Bu nedenle Türkiye’nin diğer enerji kaynaklarına ihtiyacı var; bu kaynaklardan biri Azerbaycan ve Gürcistan’dan geçen boru hattı. …Burada “Türkiye’nin dünyanın en büyük petrol üreten ülkelerinden bir olan Irak’la ilgili politikası nedir?” sorusu öne çıkıyor. Elbette bu sorunun cevabı Kürt özerk bölgesi ve Türkiye’nin bu konudaki politikasıyla, Türk-İran ilişkileri ve Türk-Amerikan ilişkileriyle de kesişiyor. Mesele burada daha da karmaşık bir hal alıyor. Çünkü Irak’ın sunduğu her fırsat bir karmaşa içeriyor. Bu da Türkiye’ye sorunu çözmesi için bir fırsat sunuyor. Ama Türkiye’nin bu denklemi çözmesi için ellerini kirletmesi gerekiyor.”
Friedman Türkiye’nin ellerini İran’la kirleteceği önerisini 6 yıl önce dile getirmiş.. Röportajın genelinde vurgulanan konu, Türkiye’nin ya ABD ile ya da Avrasya ile ittifakı tercih etmesi zorunluluğu. ABD ile ittifak İran’la savaşmayı gerektirecek. Altı çizilen bu!
Son günlerde Trump’ın Suudi Arabistan, İsrail, Vatikan, NATO ziyaretlerinde konuşulan konularda ağırlıklı olarak bayat ‘Yeşil Kuşak’ projesinin kerrakesi de bu…
Banu AVAR
26.5.2017