TRT’DE SORUŞTURMA VE ANILAR!

0
1671

Darbe girişiminden sonra tüm kurumlarda olduğu gibi TRT’de de soruşturma başlamış. Haber şu: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TRT’de çalışan ve Cemaat ile bağlantısı tespit edilen 370 kişiyle ilgili soruşturma başlattı.”

Zaman tünelinde hızla 2007 sonuna gidiyorum. TRT’deyim ortalık toz duman. Bir yıl boyunca genel müdür atanmamış. Amerikan ve İsrail büyükelçilikleri sürekli Sınırlar Arasında programına müdahale ediyor. Yayın iptal ediliyor, kesilip biçiliyor vs. Dert anlatacak kimse yok. İğne üstünde yaşıyoruz.

Derken yeni genel müdürün atama haberi geldi. İbrahim Şahin TRT’nin yeni genel müdürüydü. 2007 Aralık. Daha önce defalarca reddedilen isim Abdullah Gül’ün onayıyla TRT’nin başına geçmişti. 6 ay sonra Mayıs ayında Büyük Ortadoğu Projesi başlıklı bölümün kurgusu sırasında işime son verildi.

Ben işinden olanlardan sadece biriydim. 2008 başından 2010’a kadar TRT’deki fırtına inanılmaz boyuttaydı. Bu sefer tepeden tırnağa TRT değişiyordu.

Kadrolaşma alışılageldiği üzere daire başkanları, denetleme kurulu üyeleriyle sınırlı kalmadı. Çaycılardan şoförlere kadar değişim yaşandı. Yaklaşık 800 kişiye kadro açıldı. Yeni gelenlerin hepsi ya Samanyolu TV’den ya Aksiyon’dan ya Cihan Haber Ajansı’ndan ya da Zaman gazetesindendi. Haber Dairesi Başkanlığı’na Samanyolu TV’nin genel yayın yönetmeni getirildi. TRT 6 Kürtçe yayının başına Kanal 7’den biri oturtuldu. Cemaatçi olmayanların programları kaldırıldı. “Hocaefendi”yle ilişkisi basında yeralan Hakan Şükür’le yıllık 700 bin TL’ye anlaşma yapıldı.

Benim yaptığım Sınırlar Arasında programının yayınlandığı kuşağa Enine Boyuna adlı bir program yerleşti. Program sunucusu Amerika’dan gelmişti. Zaman ve Today’s Zaman yazarıydı O isim bugün Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’dı. “Gündeme Dair” programını Emre Aköz ile Mümtazer Türköne hazırlayacaktı. “Rengâhenk” programı Fethullah Gülen’in yazdığı metinleri seslendiren İlker Gültekin tarafından hazırlanmaktaydı. “Bedirhan Gökçe ile “Gecenin Kıyısında” isimli programda Fethullah Gülen’in şiirleri okunacaktı. Abant Toplantıları koordinatörü de TRT’de program yapacaktı.

TRT’de en uzun görev yapan genel müdür olarak İbrahim Şahin’in kariyeri inanılmaz hızdaydı. Önce çeşitli ilçelerde Kaymakamlık yapmış, 2001 yılında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine atanmış, 2003 yılında PTT Genel Müdürlüğü, iki yıl sonra Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanmıştı. Aynı dönemde Türk Telekomünikasyon A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türkiye Golf Federasyonu Yönetim Kurulu üyesiydi

TRT Genel Müdürlüğü’ne atanması 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki kez veto edilmişti. 2007’de kararname imzalanmış, TRT’de en büyük ve çabuk kadrolaşmayı yaparak tarihe geçmişti. 2014’e kadar TRT’nin başında kaldı. İktidar ile cemaatin bozulan ilişkileri ne denli etkili olmuştur bilinmez, 2014 Eylül’ünde Samsun valiliğine atandı

Samsun’da gazetecilerin eşinin cemaatçi olup olmadığı sorusunu ‘Eşim yaşı itibariyle ‘abla’ , ama paralel değil” diye yanıtlamıştı. Döneminde TRT’ye Fethullah TV diye ad takılmıştı. Şu anda OHAL valisi…

Benzer bir çok kurum yıllardır bu kadrolaşmaları yaşadı. Hani duruma şaşanlar var da, ben Amerika ve İsrail büyükelçiliklerinin aktif müdahalesiyle işinden olmuş ve sonrasında her kurumda ‘sakıncalı’ olarak fişlenmiş bir gazeteci olarak hatırlatayım dedim.

Banu AVAR

21.07.2016

Önceki İçerikİKİNCİ PERDE!
Sonraki İçerikAYDIN TEKLEMESİ
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz