"Eldiven" ve "El"! / Banu AVAR – Erkan GÜÇİZ

0
1260

ABD yönetiminin başkan yardımcısı Joe Biden 2012 sonbaharında “Biz ‘el’iz; Türkler, Ürdünlüler, Suudiler ise ‘eldivenimiz’dir” anlamına gelen bir cümle kullandı..
Malum ‘eldivenler’ kullanılır, eskir ve çöpe gider..
Kendi tarihini bilenler, ‘çöpe giden eldiven” örneklerini bilirler..
Erkan Güçiz, 15 Ekim 2012 tarihli Washington Post gazetesinde, Marc A. Thiessen imzalı yazıda başkan yardımcısı Joe Biden’ın “el” ve “eldiven” tanımlarına dikkat çekiyor..
“Geçen hafta yapılan Başkan Yardımcıları münazarasında Joe Biden, Suriye’ye yapılan yardımın Suriye muhalefetinin ılımlı kesimine yönlendirilmesini sağlayarak, ABD’nin El‑Kaide’yi izole etme yolunda çalıştığını söyledi.
Biden, “Biz, Türkler, Ürdünlüler, Suudiler, ve bölgedeki diğerleri ile kimlerin yardımı hak ettiğini belirlemek için el ele çalışıyoruz ki Esad gittikten sonra, ‑ki gidecek‑ , arkasından El‑Kaide destekli değil, meşru bir hükümet gelsin” dedi.”*
Güçiz, cümledeki ELELE (hand and glove) tabirini şöyle açıklıyor:
“Biden’in konuşmasında, yukarıda “el ele” olarak çevrilen “hand and glove” deyimi, aslında Amerika’da “ahlâksız, sahtekâr, şerefsiz, kanunsuz bir işi, birlikte yapma” eylemi için kullanılır. Örneğin, Amerika’da uyuşturucu satanlarla işbirliği yapan, onlara göz yuman polis memurunun davranışını tarif için bu deyim kullanılır.”
Okuyunca gülümsedim.. Biden’ın ‘Afganistan ve beyaz işi ile ilişkisi yaygın olarak basındadır.. Sanırım yukardaki açıklamasında, yakından ilişkili olduğu alanın deyimleri diline geliverdi…
Ve ne acı ki TÜRKİYE yönetimi, ABD’nin kirli işlerinde kullanılıp atılacak bir ‘eldiven’ olduğu bu kadar yüksek perdeden dillendirilirken ‘celladına taşeron’ olanların pişkinliğiyle sırıtmaya devam etti…


* Haber kaynağı: http://www.washingtonpost.com/opinions/ … story.html
“hand and glove” lügat manası: http://idioms.thefreedictionary.com/hand+and+glove
Banu AVAR – Erkan GÜÇİZ, 17 Ekim 2012
[email protected]

Önceki İçerikYedi Yıl Oldu Veda Edeli… Düşünceleri Önümüzde Deniz Feneri Gibi… / Banu AVAR
Sonraki İçerik18.10.2012: Cem TV – 10 Numara
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz