#51 – 1 Mayıs Kutlu Olsun Tüm Emekçilere!

0
437

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı… Çoğunlukla emekçi sınıfın 1 Mayıs’tan haberi bile olmaz. Genellikle hak hukuk tanımayanlarca o gün de çalıştırılırlar. Ya da salgın falan diye eve kapatılırlar. 10 yıl önce bir yazı yazmıştım. “SAHTE 1 MAYIS” başlıklı bir yazıydı. İçi boşaltılan ve bölücülerin bayram ettiği  sahte bir ‘1 Mayıs Bayramı’ndan söz etmiştim. 10 yıl geçti. Bugün de farklı bir oyunun içindeyiz artık yok sayılan bir ‘1 Mayıs’ var. İşçi ve emekçinin artık bir dilim ekmeğe muhtaç olduğu, tüm kanunların çiğnendiği, sendikaların yasaklandığı, işten atılmaların yaygınlaştığı kısacası orman kanununun hâkim olduğu günlerdeyiz. Salgın da işin tuzu biberi.

İşçi ve emekçilerin meydanları dolduracağı ve emeği kutlayacağı günleri görebilmek dileğiyle 1 Mayıs kutlu olsun TÜM EMEKÇİLERE!

Bölüm Tam Metni

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Çoğunlukla emekçi sınıfın 1 Mayıs’tan haberi bile olmaz. Genellikle hak hukuk tanımayanlarca o gün de çalıştırılırlar. Ya da salgın falan diye eve kapatılırlar. 10 yıl önce bir yazı yazmıştım. “SAHTE 1 MAYIS” başlıklı bir yazıydı. İçi boşaltılan ve bölücülerin bayram ettiği sahte bir ‘1 Mayıs Bayramı’ndan söz etmiştim. 10 yıl geçti. Bugün de farklı bir oyunun içindeyiz artık yok sayılan bir ‘1 Mayıs’ var. İşçi ve emekçinin artık bir dilim ekmeğe muhtaç olduğu, tüm kanunların çiğnendiği, sendikaların yasaklandığı, işten atılmaların yaygınlaştığı kısacası orman kanununun hâkim olduğu günlerdeyiz. Salgın da işin tuzu biberi.

Artık salgın ‘HER ŞEYE DEVA(!)’ İstenmeyen tüm bir araya gelişlerin doğal engeli. Salgın bahanesiyle hakkın hukukun tamamen yasaklandığı, bazı başka yerlerin ise lebalep dolu olduğu ve olmaya devam edeceği bir süreçten geçiyoruz. Orman kanunu süreci. Ama hiçbir şey ilelebet gitmez! Her şeyin sonu var. Bu dönemin de sonu gelecek. Bazen tarihe bakmak geleceğe ışık tutar. Size 22 yaşımdan bir 1 Mayıs aktarayım. Yıl 1977, heyecan içinde sabahın körü yollara düşmüştük. Marmara otelinin tam önündeydik. Birden ortalığı kurşun sesleri sardı, kazancı yokuşuna kendimizi attık. Yokuşun sonuna kadar koştuk, kendimizi kurtardık ama bu katliamda 34 kişi canından oldu. Ve bu tuzağı özel olarak hazırlayan sahneleyen ve uygulayan birileri hala yaşıyor. O yıllar bugüne benzer bir kutuplaşma toplumu sarmıştı. İstanbul içinde semtler, çetelerin denetimindeydi. Kurtarılmış bölgelerde karşıt kamplar vardı. Silahlı çatışmalar olağandı. Türkiye öyle bir noktaya getirilmişti ki her an her şey olabilirdi. Ve 3 yıl sonra senaryoyu yazanlar amaçlarına ulaştılar. Hatırlayın 1980 darbesi için Carter, ‘Bizim çocuklar işi becerdi!’ demişti.

1 Mayıs İşçi ve Emekçilerin Bayramı. Ben de fikir işçisiyim ve tüm emekçilerin bayramını kutluyorum. Şartlar, mengeneye vurulmuş bu milleti her gün biraz daha sıkıştırıyor ve bundan kurtulmak için gösterilen çaba her geçen gün büyüyor. Şunu unutmayalım ki aydınların görevi sosyal medya üzerinden gruplar kurmak ve liderlik taslamak değil! Yörelerindeki mazlumlar, emekçiler, işçiler, köylüler ile dayanışma için neler yapılabilir, bunun üzerinde kafa yormaktır. Aydınım diyen önce sahada kendi yöresinde, mahallesinde, iş yerinde emekçilerle dayanışma yolları bulmalı, birliktelikler oluşturmalıdır. İnsanlar bunu yapabildikleri ölçüde aydındırlar. Ya da sadece ego savaşçılarıdırlar. Bu ayrıma çok dikkat edelim!

İşçi ve emekçilerin meydanları dolduracağı ve emeği kutlayacağı günleri görebilmek dileğiyle!

1 Mayıs kutlu olsun TÜM EMEKÇİLERE!

Banu AVAR
1 Mayıs 2021

Önceki İçerik#50 – Banu Avar’la Soru Cevap – 1
Sonraki İçerik#52 – Kıbrıs ve İngiliz Oyunları
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz