Banu AVAR :EĞİRDİR BİR NEFESTİR…

0
1219


Haftasonu İsparta Eğirdir’de NEFES aldık.. 1237’de yapılmış bir medresenin içinden geçip koca Eğridir maviliğini selamladık ve Sivri dağın tepesindeki ahlat ağacıyla bakıştık.. Meydan’da tanıştığımız Hamdi’nin nazik ikramı için ona teşekkür şansımız bile olmadı, çünkü ikramdan önce yokolmuştu…
Nefes veren Hamdi’ydi, gece yarısı sosyal medyaya mesaj atıp sabah yanımıza koşan Havva’ydı, Irmak’tı, Burcu’ydu, Ahmet’ti, Türkan’dı, Abdurrahmandı, Necati’ydi.. Bu liste uzar gider… Sevgili Yusuf Yavuz, ve tarım savaşları yazılarıyla tanıdığımız Erhan Ünal ve diğer dostlar nefesimize nefes kattık..
Size Eğirdir ve Pınar pazarından bazı portreler çektim..Pınar pazarında dolaşırken bir çoğuyla dertleştim.. Üretimden kopmamış, binlerce yılın geleneğini sürdüren köylüler, hayvancılık ve tarımı en özgün metodlarla uyguluyor ve pazarlarında bir meyva sebze cenneti ortasında dağ çiçekleri gibi oturuyorlardı.. Keşke her birinizi alıp araya götürebilsem..
Eşi Tunceli’nin bir dağında jandarma astsubay olarak görev yapan Havva, kızı Irmak’a sarılarak bana evlendiği günü anlatıyordu:
“18 yaşında Aksu’dan Şırnak’a gelin gittim.. Eşim orada görevliydi.. 1 gece evde kaldı ertesi gün göreve gitti. 1 hafta sonra geldi. Bir iki gün sonra yine günlerce süren bir çatışmaya gitti.. Vücudum şişti, kaşıntılar başladı, ağlamaktan gözlerim görmez oldu.. Sonra alıştım..” Havva Eğirdir’deki kır çiçeklerinden biri.. Eşi şimdi aileye ‘uygun olmayan’ bir dağın başında.. 10 ay daha sadece helikopterle ulaşılan bir mevzide görev yapacak.. Sonrası belli değil..
Abdurrahman ve Burcu Ateşoğlu Pınar Pazarında beni buldu.. Abdurrahman veterinerdi.. “Burada bir eviniz var” dedi.. Eğirdir’deki dost meclisine onlar da katıldı..
Selim Dağ komando okulundaydı.. O gün çarşı izniydi.. 2 ekimde acemilik bitecek dağıtıma girecekti.. Titreyen elinde küçük bir kağıt uzattı: “Birşeyler yaz” dedi..
Pınar pazarında Nimet, Ayşe, Saime, Necla, Türkan Faruk ve daha nicesi çakmak gözleriyle “Eğirdir kaledir! Teslim olmaz!” dediler.. Daha önce yazmıştım.. Pazarda çocuk elbiseleri satan Ahmet ve Türkan tezgahın altında duran NUTUK’u hatmediyorlardı..
Büyük kentlerde, çevresindeki ‘aydın’ kimliklerden bunalanlara ve şikayeti yapacak tek şey sananlara naçizane tavsiyem, Anadolu’da dolaşın.. Kendi milletinizle kaynaşın.. Nefes alacaksınız.. Üstelik ÇARE de orada..
Banu AVAR
24.09.2014

Önceki İçerikBanu AVAR: Bu millete güvenin!
Sonraki İçerikBanu AVAR: BM KUKLA TİYATROSU!
2009’da Avrasya TV'de DÜNYA DÜZENİ adlı haber programını yaptı. 2004-2008 arasında TRT'de ‘SINIRLAR ARASINDA’ Haber Belgesel Programının yapımcısıydı. Londra City University televizyon bölümünde yüksek lisans yapan ve BBC TV Belgesel kurslarını bitiren Banu Avar BBC Türkçe bölümünde yapımcı ve sunucu olarak çalışmış, TRT’nin Londra muhabirliğini üstlenmiş; Günaydın, Vatan, Dünya, Politika gibi gazetelerde muhabir olarak çalışmış ve birçok dizi yazıya imza atmıştır. TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği "Mozaik" ve "Kaleideskop" programları yayınlanmıştır. "32. Gün" programının ilk yıllarında programın Londra muhabirliğini yapmış ve Kıbrıs, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı, araştırmacı olarak görev almıştır. BEN SEZAR (‘I, Ceasar’), KIRIM SAVAŞI (‘Crimean War’), BÜYÜK OYUN ‘The Great Game’ ve TRUVA ‘Troy’ gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin künyesinde Türkiye prodüktörü olarak yer almıştır. 1999’da TV8’in belgesel bölümünü kurmuş, 2004’e kadar 30’dan fazla belgesele imza atmıştır. 2004 yılında -Attila İlhan ve Erol Manisalı ile birlikte- işine son verilmiştir. Denizciler, Bir Zamanlar Kıbrıs’da, Artık BİZ DE varız!, Devlerin Savaş Alanı Afganistan, Türkiye Sevdalıları gibi belgesellerden OHRİ, GÜZEL OHRİ Makedonca’ya çevrilmiş ve Makedon Ulusal TV Kanalında bir çok kez gösterime girmiştir; Rıza oğlu Haydar ALİYEV belgeseli ise Azerbaycan Devlet Kanalında defalarca yayınlanmıştır. 2004 yılında yapımına başladığı; Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu, Orta Asya, Çin, Hindistan, Güney Amerika ve Avrupa’dan dosyalarla 82 ülkeden konuların yer aldığı Sınırlar Arasında belgeseli 2008 mayıs ayında ABD, İsrail, Gürcistan, İsveç Büyükelçilerinin şikayetleri sonucu yayından kaldırıldı.. Bu gerekçe TRT üst yönetimi tarafından beyan edilmiştir! Avar daha sonra, 2009 Şubat - Haziran arasında AVRASYA TV (ART)'de "DÜNYA DÜZENİ" adlı haber programını yaptı. Banu Avar, 2004-2008 yılları arasında 40'dan fazla kurumdan çeşitli ödüller ve plaketler almıştır. 8 kitabı bulunmaktadır: Sınırlar Arasında (2006) Avrasyalı Olmak (2007) Hangi Avrupa (2007) ‘Böl ve Yut!’ (2008) Hangi Dünya Düzeni (2009) Kaçın Demokrasi Geliyor (2010) Gün O Gündür (2012) Zemberek (2016)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz